Loading...

Dawson City orașul aurului - VIDEO

17.08.2024 22:55

Dawson City, Alaska

Dawson City este un oraș situat pe râul Yukon pe teritoriul canadianului cu același nume, la câteva sute de kilometri de Cercul Arctic. Conform recensământului din 2006, aici locuiesc permanent puțin peste o mie trei sute de oameni. Cu toate acestea, în jur de 60.000 de vizitatori vin aici în fiecare an. Localnicii își numesc orașul simplu Dawson, dar într-un context mai larg, trebuie făcută o distincție între Dawson City și Dawson Creek, un oraș din nordul Columbia Britanică, unde începe autostrada Alaska.

Dawson City, Alaska Aur

Istoria orașului

Legendarul sit goana aurului din Klondike a fost înființat în 1897 și poartă numele unui geolog canadian pe nume George Mercer Dawson. A fost capitala Yukonului din 1898 până în 1952, după care Whitehorse a devenit capitala. Cel mai mare val de aventurieri a venit în oraș în 1898, la aproape doi ani de la prima descoperire a aurului, când majoritatea zăcămintelor fuseseră deja luate. În acel an, în oraș erau în jur de 30.000 de oameni, iar câțiva ani mai târziu erau doar aproximativ 8.000.

În perioada sa de glorie, orașul a oferit aceleași oportunități ca, de exemplu, San Francisco – erau teatre de operă, teatre, cinematografe, spitale, restaurante cu bucătari francezi, bordeluri, săli de dans etc. podele de bar. Dawson a devenit cel mai scump oraș, o cameră de hotel costând mai mult pe noapte decât închirierea unui apartament în New York timp de câțiva ani.

Un număr mare de clădiri originale au ars sau au cedat de îngheț (până la -60 °C) în anii următori. Cele mai multe dintre aceste clădiri au fost ulterior restaurate.

Orașul de aur - Dawson City

Fapte interesante

Mormântul lui Eskimo Welzel este situat în cimitirul orașului.

La o distanță de 13 kilometri de orașul de pe malul de est al râului Yukon, se află rămășițele postului comercial Fort Reliance.

În timpul goanei aurului, un milionar local a fondat clubul de hochei Dawson City Nuggets în 1905, care s-a desființat după ce a participat la finală.

Sursa: Wikipedia