Loading...

Proiectul Curipamba, Ecuador

14.08.2024 00:00

Proiect cupru-aur Curipamba

Este planificată ca o mină deschisă, cu o viață inițială de zece ani.

Curipamba este unul dintre proiectele de cea mai înaltă calitate, cu cea mai mică intensitate de capital, nu numai în America, ci și în întreaga lume. Cu un studiu de fezabilitate detaliat finalizat la cele mai înalte standarde internaționale și sprijin puternic comunitar și guvernamental, Curipamba este de așteptat să fie următoarea mină modernă din Ecuador.

În 2017, Adventus Mining Corporation (fostă Adventus Zinc Corporation) a încheiat un acord cu Salazar Resources Ltd în baza căruia Adventus poate dobândi o participație majoritară în proiectul Curipamba din centrul Ecuadorului prin finanțarea cheltuielilor de explorare și dezvoltare de 25 milioane USD pe cinci ani și îndeplinirea a anumitor obligaţii de dezvoltare. Aceasta include finalizarea unui studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea zăcământului de sulfuri vulcanice masive de înaltă calitate („VMS”) El Domo situat în cadrul concesiunilor proiectului Curipamba, care a fost finalizat în 2021. Adventus va finanța costurile de capital ale producție și primește 95% din fluxul de numerar gratuit până când toate investițiile sale din 2017 vor fi rambursate, după care fluxurile de numerar ale proiectului vor fi împărțite în proporție de 75% către Adventus și 25% către Salazar. La sfârșitul anului 2021, Adventus a anunțat că și-a finalizat opțiunea de câștig pentru a dobândi proprietatea majoritară a proiectului Curipamba.

Proiectul Curipamba este o mină de suprafață de cupru-aur propusă pentru dezvoltare în centrul Ecuadorului de către o societate mixtă (JV) între Adventus Mining și Salazar Resources. Un studiu de fezabilitate pentru proiect a fost anunțat în octombrie 2021. Rezultatele au evidențiat o viață a minei de 10 ani și 1,5 ani de pre-producție cu o investiție de capital inițială de 248 milioane USD. Odată cu studiul de fezabilitate, a fost publicată și o evaluare economică preliminară actualizată a dezvoltării subterane după finalizarea planului pe zece ani al minei de suprafață. Evaluarea impactului social și de mediu a proiectului (ESIA), care a fost finalizată în noiembrie 2021, nu a primit încă aprobarea guvernamentală. Adventus Mining și Salazar Resources au semnat un acord de acționari pentru a forma o societate mixtă pentru dezvoltarea proiectului cupru-aur în ianuarie 2022. Deține o participație de 75% în proiectul Curipamba, în timp ce Salazar Resources deține participația rămasă.

Locația și Geologia Proiectului Curipamba

Proiectul Curipamba este situat la aproximativ 150 km nord-est de Guayaquil, în provinciile Bolívar și Los Rios din centrul Ecuadorului. Se află în Anzii ecuatoriali centrali, în arcul magmatic al insulei Macuchi Terrane de epocă paleocen-eocenă, adiacent cratonului Amazonului. Geologia locală este caracterizată de roci vulcanice și vulcaniclastice submarine ale Grupului Macuchi din Paleocenul Mijlociu-Eocen care se află deasupra rocilor vulcanice din Terțiarul Superior până la Holocen și depozitele aluviale holocenului. Proiectul include șapte concesiuni cu o suprafață de aproximativ 21.500 ha. Una dintre concesiuni este zăcământul avansat de cupru și aur El Domo de calitate înaltă.

Mineralizarea și rezervele zăcământului El Domo

Zăcământul polimetalic El Domo, bogat în aur, este un zăcământ de sulfuri masive vulcanogene (VMS) de tip Kuroko, intact, vertical și ușor deformat. Mineralizarea predominant plană are loc într-o lentilă mare de sulfură stratificată și mai multe lentile mineralizate mai mici situate în principal în partea inferioară a lentilei principale. Sulfurile polimetalice conțin sfalerit, calcopirită și pirita ca principale minerale sulfurate. Rezervele de minerale dovedite și probabile ale Proiectului Curipamba au fost estimate la 6,47 milioane tone (Mt) cu 2,52 g/t aur (Au), 1,93% cupru (Cu), 45,69 g/t argint (Ag ), 0,25% plumb (Pb ) și 2,49% zinc (Zn) din octombrie 2021.

Mineritul în proiectul Curipamba

Proiectul Curipamba va fi dezvoltat ca o operațiune convențională de exploatare la suprafață, care va include camioane de transport, excavatoare hidraulice și încărcătoare. Cariera este de așteptat să fie exploatată în cinci faze, în funcție de tipul de minereu pe durata de viață a minei. Excavatoare hidraulice cu o capacitate maximă a cupei de 3,3 m³ vor fi folosite pentru a încărca sterilul în bancuri de 10 m. Minereul va fi extras în bancuri de 5 metri și încărcat cu încărcătoare frontale de 3,9 m³. Din cariera de suprafață vor fi extrase un total de 61,82 Mt de minereu. Diferite tipuri de minereuri cu conținut ridicat de Zn, amestec Zn/Cu și cu conținut ridicat de Cu vor fi depozitate separat pentru o amestecare ușoară. Depășirea și saprolitul vor fi trimise la depozitele corespunzătoare, în timp ce alte deșeuri vor fi împărțite pentru a stabiliza aceste stocuri sau pentru a construi un depozit de steril. Alte deșeuri vor fi depozitate în depozitul de deșeuri.

Procesarea minereului la proiectul Curipamba

Concentratorul care urmează să fie construit pentru proiectul Curipamba este proiectat să proceseze 666.000 de tone de minereu pe an (tpa) pentru a produce concentrate de cupru, plumb și zinc. Proiectul este de așteptat să producă în medie 10.463 tpa de cupru și 21.390 tpa de produse echivalente cu cupru. Minereul de fund (ROM) va fi zdrobit într-un concasor primar cu falci și într-un concasator secundar. Minereul zdrobit va fi apoi măcinat într-o moară cu bile care funcționează într-un circuit închis cu un grup de hidrocicloni. Revărsarea ciclonului va fi alimentată prin gravitație în rezervorul de condiționare a flotației în vrac și apoi trimisă la celulele de flotație în vrac mai grosiere. Concentratul produs din primele celule ale circuitului de flotație mai grosier în vrac va alimenta circuitul de flotație de cupru. Concentratul de flotație în vrac va fi pompat în ciclonul de scalping. Materialul de preaplin al ciclonului va fi amestecat cu deșeurile morii de zdrobire și trimis la flotație de cupru. Prima capcană concentrată de clarificator va fi trimis către al doilea clarificator de cupru, iar concentratul rezultat va fi direcționat către clarificatoarele de plumb. Un proces de flotație inversă va fi utilizat pentru a produce concentratul final de cupru. Procesul de purificare a plumbului va implica trei etape iar produsul final va fi produs la sfârșitul celei de-a treia etape. Concentratele de cupru și plumb rezultate sunt concentrate și filtrate sub presiune în circuitele lor respective. Alimentarea circuitului de flotație cu zinc va conține sterilul mai gros de cupru și poate conține, de asemenea, concentrat de capcană din ultimele celule ale circuitului. Nămolul tratat va fi trimis în circuitul de flotație al concasorului de zinc pentru a forma un flux de steril care va fi transferat la îngroșătorul final de steril. Suspensia de concentrat de zinc va alimenta agentul de îngroșare concentrat de zinc cu un debit inferior al agentului de îngroșare pentru a fi supus filtrării sub presiune pentru a forma o turtă de filtru de concentrat de zinc. Concentratele produse vor fi trimise la rafinării prin portul de mare adâncime Posorja, situat la 85 km sud-vest de Guayaquil.

Infrastructura Proiectului Curipamba

Adventus a achiziționat o tabără de cazare prefabricată cu o capacitate de 100 de angajați în iunie 2021, ca parte a pregătirii inițiale a proiectului Curipamba. Campingul are facilități sanitare și intenționează să se extindă cu o sală de mese și facilități de catering. Adventus a depus cereri preliminare autorităților de energie electrică pentru a asigura o alocare de energie din rețeaua națională. A fost identificat un punct de conectare adecvat care este situat la 7 km vest de amplasamentul proiectului. Se propune realizarea unei linii exterioare de 69 kV pe amplasament, iar linia locală de distribuție va fi modernizată.

Contracte de abonament

În ianuarie 2022, a fost semnat un acord definitiv cu Wheaton Precious Metals International, o subsidiară a Wheaton Precious Metals. Wheaton Precious Metals International a fost de acord să ofere o finanțare de 180,5 milioane de dolari, inclusiv o contrapartidă în numerar de 175,5 milioane de dolari, în schimbul furnizării de aur produs din proiectul Curipamba. Compania va putea achiziționa 50% din producția de aur plătibilă până la atingerea unei etape de livrare de 150.000 de uncii, conform acordului de streaming. Plafonul de achiziție va scădea la 33% din producția de aur plătibilă pe durata de viață a minei odată ce va fi atins pragul de livrare. În plus, Wheaton Precious Metals International va primi 75% din producția de argint plătibilă până la livrarea a 4,6 milioane de uncii (Moz), care va scădea apoi la 50% pe durata de viață a minei. Adventus Mining și Trafigura au ajuns la un acord cu privire la modul de finanțare a retragerii proiectului. Trafigura a angajat până la 55 de milioane de dolari în finanțare pe cinci ani. Trafigura va avea drepturi de a lua anumite concentrate din zăcământul El Domo pe durata de viață a minei, sub rezerva completării documentației definitive și a unui acord de creditor cu Wheaton Precious Metals. Angajamentul financiar de la Wheaton Precious Metals International și Trafigura va oferi fondurile necesare pentru lucrările de pre-construcție și viitoarele construcție odată ce se va lua o decizie de construcție.

Furnizori implicați în proiectul Curipamba

Firma de inginerie și consultanță DRA Americas a condus studiul de fezabilitate al proiectului. De asemenea, compania a fost selectată să furnizeze servicii de inginerie și achiziții pentru proiectul cupru-aur în februarie 2022. Sfera contractului include lucrări de inginerie detaliate și achiziția de linii lungi. SLR Consulting Canada (SLR), un furnizor global de soluții de mediu și consultanță, a fost responsabil pentru studiile de geologie și resurse minerale pentru studiul de fezabilitate. Acesta a furnizat previziunile inițiale ale bilanțului apei, în timp ce Minnow Environmental a fost selectat să efectueze studiile de calitate a apei. AOC Ingenieria, o companie locală de construcții civile, a fost desemnată să furnizeze proiectarea și devizele pentru modernizarea drumului public și a drumului de acces la proprietate. Firma locală de proiectare Engywork a fost însărcinată pentru proiectarea detaliată a liniilor electrice aeriene la locul proiectului. Exen Consulting Services din Canada a pregătit un studiu inițial de piață independent pentru vânzările planificate de concentrate din proiectul Curipamba. Klohn Crippen Berger a fost însărcinat să efectueze studiile privind depozitarea sterilului, instalația de tratare a deșeurilor și studiile hidrogeologice, în timp ce pHase Geochemistry a efectuat studiile geochimice. Firma globală de consultanță Knight Piésold a fost însărcinată să efectueze studiile de mediu și sociale.

Sursa: minerit-tehnologie, adventusmining