Loading...

Mina de aur Karma

15.08.2024 13:30

Mina de aur Karma este o mină deschisă

Situat la 20 km est de Ouahigouya și la aproximativ 185 km nord-vest de Ouagadougou, capitala Burkina Faso.

Mina de aur Karma este o mină de suprafață situată la 20 km est de Ouahigouya și la aproximativ 185 km nord-vest de Ouagadougou, capitala Burkina Faso. Deținută exclusiv de Endeavour Mining (cunoscută anterior ca TrueGold Mining), mina de aur oferă trei permise de exploatare (miniere), și anume Karma, Kao și Nami. TrueGold a primit toate permisele de exploatare necesare pentru proiect până în septembrie 2014, raportul de fezabilitate a proiectului a fost finalizat în decembrie 2014 și a fost revizuit în continuare în 2014.

Se estimează că mina de aur din Africa de Vest va produce 97.000 de uncii de aur pe an pe durata de viață estimată de 8,5 ani. Producția în 2016 era de așteptat să atingă aproximativ 150.000 de uncii de aur. Durata de viață inițială a minei Karma este de așteptat să fie prelungită cu încă 2,5 ani, pe baza evaluării economice preliminare (PEA) finalizate a zăcământului North Kao. Se estimează că extinderea va produce o medie de 118.000 de uncii de aur pe an.

Zăcăminte de aur Karma, geologie și rezervații

Proiectul aurifer Karma este clasificat în cinci zăcăminte, și anume Goulagou (GG) 1, Goulagou 2, Rambo, Kao și Nami. Zăcămintele GG1, GG2 și Rambo fac parte din autorizația de exploatare Karma. Depozitele sunt situate în domeniul paleoproterozoic Baolé-Mossi al cratonului vest-african, caracterizat prin roci supracrustale de mare perspective. Mina este susținută de o secvență de silex, siltstone, șisturi și roci vulcaniclastice, acoperite de un batolit de granodiorit-tonalit. Se estimează că mina conține rezerve probabile de aur de 33,2 Mt de minereu de 0,89 g/t și 949.000 de uncii de aur. Resursele măsurate și indicate sunt estimate la 75,2 Mt, cu 1,08 g/t Au pentru 2,6 Moz de aur.

Extracția și prelucrarea minereului din proiectul Karma

„Uzina de exploatare folosește un proces convențional de leșiere în grămada și are o capacitate de producție de 4,0 Mtpa de oxid și minereu de tranziție”.
Metodele convenționale de exploatare cu camioane și lopată sunt utilizate în proiectul de exploatare la suprafață. Se propune extragerea a aproximativ 113,8 Mt de material din cele cinci zăcăminte și livrarea a 33,2 Mt unității de procesare. Materialul rămas este transferat în zonele de depozitare. Se anticipează că pentru adâncirea gropii vor fi folosite exploziile și forajul. Flota principală de minerit este formată din două excavatoare hidraulice de 200 t, un încărcător frontal, patru buldozere de 50 t, până la 14 camioane de 90 t și două gredere de 300 CP. Uzina de procesare utilizează un proces convențional de leșiere în grămada și are o capacitate de producție de 4,0 Mtpa de oxid și minereu de tranziție. Minereul este zdrobit în două circuite de concasare, aglomerat și transportat la platforma de leșiere, unde este stivuit în două elevatoare de 10 m și tratat cu o soluție de cianură diluată. Aurul dizolvat este apoi adsorbit pe cărbune activ într-un circuit de carbon în coloană (CIC). Aurul este extras prin metoda de eluare, iar produsul rezultat este supus recuperării electrolitice și topirii pentru a forma gold doré.

Finanțarea proiectului Karma Gold

Costul investiției al proiectului este estimat la 132 milioane USD. Conform Acordului Gold Stream încheiat în august 2014, Franco-Nevada (75%) și Sandstorm (25%) au convenit să finanțeze construcția minei în valoare de 100 de milioane de dolari. Conform acordului, Endeavour Mining este de așteptat să livreze 100.000 de uncii de aur timp de cinci ani și, ulterior, o cantitate de aur rafinat egală cu 6,5% din producția echivalentă. De asemenea, Endeavour Mining a primit o opțiune suplimentară de a strânge finanțare de până la 20 de milioane de dolari în schimbul a aproximativ 30.000 de uncii de aur care urmează să fie livrate în opt rate. Barclays Bank și Société Générale Corporate & Investment Banking (SCGIB) au fost angajate ca aranjatori principali mandatați pentru proiectul Karma în ianuarie 2014.

Infrastrukturní zařízení v projektu Karma Endeavour Gold

"Endeavour Gold také dostala další možnost navýšit financování až o 20 milionů dolarů výměnou za přibližně 30 000 uncí zlata."
Hlavní infrastruktura v místě projektu zahrnuje důlní kanceláře, bezpečnostní a bezpečnostní kanceláře, zařízení šaten, zařízení pro údržbu, odvozní cesty, důlní suchou budovu, zařízení na doplňování paliva, zkušební laboratoř a skladiště a prostory pro odstavení. Součástí projektu je také vybudování příjezdové komunikace, čističky odpadních vod a lékařského pokoje. Voda pro potřeby výstavby a provozu dolu je čerpána z nově vybudované sladkovodní nádrže (hráze). Přehrada postavená na přítoku řeky Nkambe poskytuje dolu 1,3 milionu metrů krychlových vody ročně. Napájení dolu zajišťuje místní rozvodná síť a dieselagregáty. Pracovní a ubytovací zařízení se nachází mimo pracoviště, ve městě Ouahigouya.

Jucători cheie implicați în dezvoltarea minelor în Africa de Vest

SENET a primit contractul de inginerie, achiziții și management al construcțiilor (EPCM) pentru mină în iunie 2014. De asemenea, a condus o echipă de consultanți pentru a pregăti un raport tehnic conform NI 43-101, o estimare actualizată a resurselor minerale și un studiu de fezabilitate a proiectului. . Echipa a fost formată din P&E Mining Consultants, SRK Consulting, Knight Piésold și Roche Consulting Group. Echipamente și servicii BIA, un dealer autorizat de echipamente grele Komatsu din Africa de Vest, a fost însărcinat să furnizeze flota minieră pentru proiect.

Sursa: minerit-tehnologie